söndag 5 maj 2019

Jordärtskockor

Dagens väder: Snålkallt och isen håller på att lossna från Ottsjön. 


I år tänker vi försöka odla jordärtskockor, något som kanske inte är alldeles solklart i vår odlingszon, även om alla i söder säger att de växer som ogräs. Kanske är lite svårt att föreställa sig att allting faktiskt inte växer som ogräs i "Norrland" bortsett från tistlar. 
Nåväl, Pege tycker om jordärtskockor sedan vi var på en restaurang i Stockholm i december så jag har beställt bra utsäde från Klostra (samma som vi har vitlöken ifrån). De hade två sorter, Marsvinsholm och Henriette där den sistnämnda skulle vara härdig i hela landet. Den får stora gula blommor. Den beställde jag 5 skockor av och förvarar dem än så länge i jordkällaren eftersom vi fortfarande har tjäle i jorden så de går inte att plantera än. 
Dessa på bild är ekologiska skockor köpt på Ica och dem gjorde vi en krämig jordärtskocksoppa på idag, recept från Arla. Brödet är surdegsbröd från Ottsjöns bageri som vi ugnsrostat med olja. Det är också några små gratinerade jordärtskockschips på som garnering samt egenodlat grönt. Till detta ett iskallt rosévin. Fina färger va? Älskar soppa! Älskar vin! 🍵🍷


1 kommentar:

Unknown sa...

Hej! Hur gick det med dina jordärtskockor i zon 7? Jag har samma zon och skulle vilja testa.
Mvh Linda ��