måndag 29 april 2019

Ramslök. Recept på soppa och pesto.

Dagens väder: Soligt och varmt +15, klarblå himmel. April har varit underbart! 


Fick ramslök uppskickat från en gammal arbetskamrat från Skåne. Jag tycker det är så fantastiskt gott med "vildlök" och tyvärr växer det inte här. Jag har prova två gånger att så frön men de gror inte ens. Hon skickade en fryst tätt packad rulle vilket är oerhört smart. Jag fryste in det igen direkt när jag fick paketet och när jag skulle använda löken så var det supersmidigt att skära det direkt från frysen. 


Jag gjorde två saker, först en underbar soppa: 

Marias Ramslökssoppa: 

Charlottenlök (mildare än gul, bättre för magen)
Smör och olja
 Grönsaks- och kycklingbuljongtärning i cirka 7 dl vatten.
Vispgrädde 2 dl
En rejält bunt ramslök
Chili
Riven ost som redning istället för mjöl.  
2 små kokta potatisar som gör soppan fyllig. 
salt och peppar

Stek hackad lök och hackad chili i smör och olja. Tillsätt ramslök, stek nån minut och häll sedan i vattnet och buljongtärningar, koka upp. Ta av från spisen och tillsätt kokt potatis (jag hade kvar sedan dagen innan). Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och sätt på plattan och värm upp. Krydda med salt och peppar. "Red" med riven ost till lagom konsistens. Garnera snyggt och servera. 

🌿



Som dekor hade jag riven parmesan, 
färsk basilika och chilistrån som jag beställt
 från Kryddlandet.se 
Supersnyggt och jättegott. 



Jag serverade soppan tillsammans med lax gratinerad 
med svart vitlök (!se annat inlägg), grönsaker och ramslökspesto. 



Ja, det andra jag gjorde med ramslöken var pesto. Supergott både som kall sås och att dippa i. 

Marias ramslökspesto: 
Fetaost
 En matsked gräddfil eller creme fraiche
Cirka 1 dl strimlad ramslök
Chili
Vitlök
Basilika
Lime 

Mixa alltsammans till en krämig pesto.
Blir den för torr så tar mer gräddfil. 
Blir den för lös så tar mer fetaost. 

🌿



Inga kommentarer: