torsdag 28 februari 2008

Fröer och lökar

Dagens väder: +3, svag vind efter några stormiga dygn och molnigt (fast solen försöker titta fram här och där).

Jag tillhör den kategorin som bli alldeles tossig när jag ska handla lökar och fröer. Jag måste ha än det ena, än det andra. Till slut sitter jag med allt möjligt som jag inte vet var jag ska ha. I år har jag beställt dessa fröer på internet (odla.nu):

Akleja 'Gardeners Store'
Atlasblomma 'Rembrandt'
Buskkrasse 'Summer Carousel'
Dockkrage 'Blue Star'
Fingerborgsblomma 'Pams Choice'
Stockros 'Chaters Double Mixed'
Tvillingsporre 'Pink Queen'

Krasse är ett måste i trädgårdens krukor och stockros är något som ska finnas på en skånsk gård men som saknas i min. Fingerborgsblomman är otroligt vacker, speciellt den vita med röda kanter som jag beställt. Akleja är en av mina favoriter och nu lyckades jag hitta en blandfröpåse med flera färger av den fyllda varianten.

Akleian är lätt att ta frö från och spara själv och när jag hade huset på Frösön sådde jag gammelrosa fyllda aklejor som kom från mina föräldrars gård i Oviken. Tyvärr flyttade vi mitt i vintern så jag fick inte med mig frö till Skåne. Såna kära gamla växter kan jag sakna. I fjol köpte jag en stor vit akleia och planterade i rabatten framför altanen, hoppas den kommer i år. Jag ska sätta de övriga akleiorna där också.

Idag ska jag ta bort lite gammalt ris i trädgården så vårlökarna syns bättre. Krokusen blommar för fullt och påskliljorna slår ut inom en vecka. Jag ska förresten handla lite mer krokus, vita med lila färg i mitten. Jag är inte så jätteförtjust i gula blommor egentligen och de flesta vårblommor är just gula. Förresten så blommar blåsipporna under cypressen nu! Jo just ja, jag får inte glömma att plantera ut penséerna som jag köpte igår. Kunde inte plantera ut dem igår för det stormade hårt och regnade.

Inga kommentarer: