lördag 14 juni 2014

Trädgårdslandet



Dagens väder: +25 varmt och soligt.
 
 
Perfekt dag för trädgårdsskötsel. Pege klippte gräset i 3,5 timme! Stor gräsmatta.
Jag rensade jordgubbslandet från nya hemska tistlar och satte upp en ställning för sockerärtorna. Inte för att det behövs än, men nu är det gjort. De har kommit upp bar 2 cm, men växer snabbt.
 
 
Fint!
 

söndag 8 juni 2014

Lotten, smörbollar och guckuskor





Dagens väder: Strålande solsken, varmt.


Idag plockade jag en stor bukett smörbollar och åkte in till mina föräldrar på Frösön. Jag och mamma besökte lotten som de sköter till mig nu och de har verkligen gjort så fint. Blev så glad. Potatisen som pappa satt har kommit upp så fint (han satte tidigare än mig) och mamma har sått persilja, dill och satt 3 olika sorters sättlök. Blommorna och kryddorna växer också fint.
Sedan åkte vi ut till Rödön och tittade på Guckuskon som i år är 2 veckor tidigare än den brukar och väldigt kraftiga. 

Lotten
Den största guckuskoplantan mitt inne i skogsdungen. En riktig skatt!
Flera andra små plantor, grupperade och ensamma fanns att se.
Även flugblomster och en tredje orkidé som jag inte vet vad den heter hade kommit upp.
De är så små och oansenliga att de inte ens gör sig på en närbild.

lördag 7 juni 2014

Tomatplantor och trädgårdslandet in progress!





 
Körsbärstomater och chili utskolade i större krukor.
Blev lite väl mycket kanske...
 
 
Raketrädisor, dessa tittade upp efter bara 4 dagar.
Även lite annat smått och gått på väg.
 
 
Potatisen kom upp efter bara någon vecka!
 
 
Det blir många jordgubbar i sommar!
 

tisdag 3 juni 2014

Frösådd




Dagens väder: Strålande solsken, +22, vindstilla.
 
 
Igår kväll fick jag äntligen fröna i jorden. Det har legat över mig i drygt en vecka. Med tanke på de vackra vädret borde jag har gjort det tidigare. Det blev 6 x 7 rader.
 
Nedan från vänster:
2 rader persilja, rädisor, spenat, 2 rader med dill.

Den övre raden från vänster:
2 rader morötter, rödbetor, rosensallad, lök, två rader med sockerärtor.
 
 
 
Pege köpte en ny vattenpistol och den kom väl till pass efter sådden. Nu är det bara till att vänta.
 
 
Hjälpredan Ebbot, alltid vid min sida.
Jordgubbsplantorna blommar! Yey! Men landet behöver rensas igen!
Rabarbern har jag satt längst upp till vänster, den heter 'Elmsblitz'.

I söndags klippte vi även två av häckarna, den vid lillstugan klippte jag innan. Det är två häckar med brudspirea (lillstugan och nedanför vår veranda). Den häcken som är ner mot vägen vet jag inte vad det är för sort. Vi har i alla fall cirka 30 buskar på gården, förutom häckarna. Många rosenbuskar vilket är roligt, jag har även klippt några av dem. Vi har köpt ny eldriven häcksåg, trimmer och gräsklippare. Det tar cirka 3 timmar att klippa hela gräsmattan, så vi brukar hjälpas åt. Jag tar nedre sidan, 1 timme, och Pege den övre. Trimmern är helt nödvändig pga alla buskar och stenar, men också på kullen upp mot häbret. Där har jag trimmat fram gräslöken som växer i tuvor där.

lördag 31 maj 2014

Nyinköpta perenner






Dagens väder: Sol, varmt och lite blåsigt.


Åkte till Dvärsätts blomsterträdgård och handlade två lådor med perenner och blommor. Ville egentligen ha två blå alpklematis men den blå sort de hade var det inte fina blommor på, enkla och slutna. Jag valde en vit istället, Albina Plena som har fyllda blommor. De blommar tidigt och sätter nya blommor hela sommaren. Jag har hittat två vita träspaljéer som vi ska sätta upp på lillstugans gavlar så där kommer klematisen förhoppningsvis att växa och bli stor och runda in stugan fint. Även en rabarber köpte jag. Det är konstigt att det inte redan fanns en sådan, det brukar ju finnas på alla gårdar med trädgårdsland.

Två fina nya pioner blev det, jag är så förtjust i pioner - Kinas ros!
Vanliga mörkrosa bondpioner finns redan på kortsidan.
Tre rabatter finns vid lillstugan, jag har grävt upp kanterna och gjort dem större. Här är den högra där jag satt en vit dvärgakleija, en stjärnpelargon, den rosa pionen, en blå petunia för färgens skull och klematisen. På andra sidan lika fast omvänt bortsett från aklejan som jag bara köpte en av.
Dvärgakleja 'Spring Magic Light'
Stjärnpelargon 'Red Glitter'

torsdag 29 maj 2014

Potatisen satt på Flygardan






Dagens väder: Strålande solsken och +22.
 
 
Vårt fina trädgårdsland i södersluttning. Nu är gödning och ny jord utlagt och potatisen är satt. Det blev 8 rader med 9 sättpotatisar i varje rad = 72 stånd. Två sorter varav 3 kg Rocket som jag köpte på Granngården i Östersund. Det är en tidig och god sort. Sedan hade vi en gammal påse med matpotatis som börjat gro så vi satte ner 8 av dem i raden längst bort till höger. De heter Campina och kommer från Skåne, också en tidig sort. Jag räknar med att de kommer först då rötterna var ganska långa.
 
 
I vänstra delen gjorde jag två små land där vi ska sätta frö.
 
 
Rocket
 
 
Campina
 

söndag 25 maj 2014

Jordgubbslandet rensat och potatislandet vänt



 
Ikväll har vi hjälpts åt att rensa jordgubbslandet och handvänt potatislandet.
 

tisdag 29 april 2014

Libbsticka, pepparrot och planer för örtagård.

Dagens väder: Ömsom sol ömsom moln. Det är isande kalla vindar. Isen har inte gått på Ottsjön ännu, men det dröjer inte länge.
 
 
Före: Sandlåda. Efter: Kryddträdgård/örtagård.
 
På gården finns en liten sandlåda som vi inte har någon användning för på många år, lär dröja innan vi får barnbarn. Jag tänkte använda den till att plantera kryddor/örter i. Har inte bestämt mig för om jag ska måla den också, och i så fall måste det göras först innan jag häller på jord.
Jag har hittat 6 st stenplattor bakom häbret som jag tänkte placera ut bredvid på något snyggt sätt och sedan plantera någon buske/fruktträd där också. Det absolut bästa är att Pege kom på idén att använda gamla skottkärran med trasigt hjul som damm! Jag som alltid har velat ha damm! Det är två hål som måste täckas bara, där skruvarna suttit. Sen kan man lägga några fina stenar i botten och givetvis ska det finnas blå iris och vass vid sidan av. Detta kommer att bli en vacker oas på en platå, eftersom det ligger högst på gården. Är så peppad att börja med detta projekt! En parkbänk i smide ska jag köpa också. Den får stå antingen där, eller nedanför kullen vid häbret som syns bakom. Nedanför där finns jordgubblandet med 30 jordgubbsplantor(!) och det som ska bli vårt trädgårdsland/potatisland. Det tänkte vi inte utvidga i sommar (det har tidigare varit minst dubbelt så stort) utan vi börjar lite smått för att inte förta oss. Det är ju många fler saker att göra på gården. ;) 


 
Fick en stor klump med libbsticka av grannarna Micke och Ylva. Dessa rötter kan man avända i matlagning, något som jag inte testat förut. Har googlat på recept och hittat pesto på libbsticka vilket jag ska pröva. De luktar (och smakar) som selleri. Mina händer luktade selleri ett helt dygn efter att jag tagit i roten. Så det behövs nog inte så mycket. De blir väldigt höga (1-3 m) så jag ska plantera dem längst ut vid kullen under häbret. Pepparroten vet jag inte var jag ska sätta än, kanske bredvid för den sprider sig väldigt mycket. Fast å andra sidan så behöver jag ju ha något vid kryddträdgården/örtagården. Får se var de hamnar efter att jag köpt jord och satt igång mina projekt.

 
Några fler bilder på den otroligt söta vita scillan som jag är så glad för.

 
Ett stjärnregn av vit scilla!
F d ägarna av huset kom förbi en kväll. De berättade att dessa lökar var planterade av kvinnans far. Men nu har de spritt sig i gräsmattan. De har flyttat lite upp till kullen vid "häbret" och där får de växa vilt. Ja vi har ju ingen anledning att klippa gräsmattan än, så de som växer nedan för altanen får ju växa de också.
 

 
Dessa växer för var dag, fick höra vad det heter men glömde det lika fort.

 
Pion och akleja vid lillstugan.
 

torsdag 24 april 2014

Scilla, vit och blå



Dagens väder: Soligt, klarblå himmel men kallt. Isen ligger fortfarande på sjön. 


Vanlig blå scilla (blåstjärna) blommar vid boden, men på flera platser på gården växer också en vit variant av scilla som har en ljusblå rand på kronbladen. Har aldrig sett dem förut! Roligt med något nytt!

Vit scilla
Närbild, vit scilla.

Vad kommer upp ur jorden?

Påskhelgens väder: Strålande sol men kallt i luften.



Äntligen har snön tinat bort från gården och det har torkat upp så pass att vi har kunnat kratta lite. Jag har rensat bort gammalt visset ris från rabatterna och fram tittar massor av knoppar. Vid lillstugan finns en rabatt med flera perenna blommor och på bilden ovan tror jag nog ganska säkert att det är pion.

Detta är jag mer osäker på vad det är. De vissna blomställningarna syns på bilden nedan, men jag har faktiskt ingen aning om vad det är. Det blir spännande att se vad som kommer där i sommar. Även bakom lillstugan finns en planta som är på väg upp. Dessa blad känner jag inte heller igen, glömde ta kort på dem.


De vissna blomställningarna som jag inte känner igen.



Nu har blåsipporna slagit ut i björkdungen, så vackra!


söndag 20 april 2014

Besök på lotten




 
Min kryddring! Här kommer det lite smått och gott. Oreganon och myntan kände vi igen. Även krypväxten/blomman och smultronplantan som mamma satte ner har börjat växa. Hoppas vitlöken kommer!
 
 
Krokus
 
 
Rabarber på gång!

måndag 7 april 2014

Vår på lotten





Dagens väder: Moln, nysnö (aprilväder) och några plusgrader.
 
 
I lördags åkte jag in till stan och kollade till odlingslotten. Där hade snön tinat och det var långt mer vår än hemma på gården. Jordgubbsplantorna hade kommit fram, persiljan (andra året) hade börjat växa, men tyvärr frusit igen, och det fanns flera krokus på väg upp. En blå hade nästan slagit ut. I kryddringen kunde man se något som var på väg upp, osäker på vad det var. Kommer inte ihåg vad jag petade ner längst fram. Även den blå akleijan hade gröna blad från jorden (nedan) men rabarbern syntes ingenting av. Hoppas den klarat sig, för de brukar ju vara rätt så tidiga vad gäller knölarna underifrån. 
 
 
Små akleijor på väg upp.
 

lördag 29 mars 2014

Det börjar våras!




Då är det dags att väcka liv i Groths Garden! Flytten till nya gården gick bra, vi har haft mycket snö i vinter men nu börjar det tina. Det är så spännande att se vad som växer upp. Ännu är det bara första början men jag är givetvis på span efter första vårtecknen.
I slänten upp mot herberget finns en liten dunge med 2 björkar och sälg. På backen har blåsippsblad kommit! Fortsätter vårvärmen får vi snart egna vildväxande blåsippor som blommar och på sälgen kom det videkissar för ett par veckor sedan.

Det finns ett par rabatter. En vid boden där jag vet att det växer vackra aklejor, det såg jag när vi tittade på huset under sensommaren. Men det som kommer först upp nu är något som liknar liljor. Se bilden ovan. Vid lillstugan finns två rabatter, där har jag sett aklejablad. Det är inte så mycket planterat tror jag, så jag kommer att anlägga vackra rabatter efter egen smak så småningom. De vårlökar jag har köpt i kruka har jag sparat efter utblomning och de kommer också att petas ner där, liksom tulpanlökarna jag fick av syrran när hon var i Holland. De är mörkt lila och jag har sparat dem i påsen i källartrappen där det är mörkt, men kanske inte så svalt som det borde vara. Vi får hoppas att de har klarat sig. Jag ska förgro dem inomhus snart.

Blåsippsblad i björkdungen.